Followers

Sunday, February 14, 2010

V day cara jepun

hari ini kita bersiaran langsung dari lab research ya kawan2.. choti-choti pon kne g skolah.. berkepuk dari kul 9 pagi sampai kul 9 malam.. cukup 12jam!! yeargh~ apala naseb di hari valentine nih :( tapi bagus jugak.. daripada meratap sedih pilu xberteman di bilik tu, baek sibuk2kan diri buat research.. ye x??

14/2 = hari kekasih a.k.a valentine day
ade sape2 dapat coklat ke, bunga ke? waaaaah.. jeles eyh!!

tahukah korang V day kat nippon ni laen benor.. hari berkaseh sayang derang bukan hari ni je tau.. 14/2 = boipren day.. manakala, 14/3 = gelpren day.. got it? kalau 14/2 orang panggil 'valentine day'.. 14/3 derang panggil 'white day'.. langsung xdak kaitan antara satu sama lain.. valentine <---> white.. xngam langsung kan? red <---> white .. ni baru sedap sket!!

lantak p kat depa lah.. yang penting choc dijual dengan banyak sekali di merata2 tempat!! murah plak tu.. ropanya, lelaki nippon ske makan choc!! (do take note) macam2 rupa bentuk choc boleh jumpa season ni.. dari awal bulan 1 lagi derang dah semangat meniaga choc..

tapi, stakat bli choc kat kedai astu sorok bawah meja boipren konon2 nak kasik surprise, xcukup romatik a.. sebab boipren tu bukan dapat choc dari awek dia je.. yang ramai peminat kompem2 xmenang tangan pegang choc arini.. so, nak menunjukkan kasih sayang chenta abadi, 90% pompuan nippon akan buat choc kasik kat boipren.. buat choc ke? mungkin lebih mudah dipanggil mencairkan choc dan buat semula dalam bentuk lain.. agak pelik bunyi disitu.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

yosh!! mari belajar cairkan choc dan buat semula dalam bentuk yang lain :)
gedik gila!! mood baget orang nippon sudah kembali^-^

(1) sila sediakan bahan2 seperti dalam gambar dibawah.

plain choc any flavor, 生クリーム(fresh cream?), gula2 sebagai hiasan tambahan :)

(2) potong plain choc tadi halus2.. lagi halus lagi bagus.. senang dia cair nanti!!


(3) masukkan freash cream dalam bowl kecik, dan bowl kecik tu masuk dalam periuk yang airnya tgh mendidih.. biar sampai suhu freash cream tu 60°c


(4) kuarkan bowl yang ade fresh cream tu dari periuk air mendidih.. masukkan choc yang dicincang halus tadi tu.. kacau sampai sebati/choc tu cair


(5) masukkan bowl yang ade fresh cream ngn choc tadi dalam bowl yang ade ais.. kacau dan kacau lagi sampai kelikatan dia sama macam kelikatan mayoniese


(6) tuang choc ke dalam bekas adunan.. dan buat la bentuk sesuka hati.. tunggu sampai separuh keras, boleh la hias dengan gula2 yang beraneka warna dan bentuk.. lagi chomel lagi bagus
d(^-^)b


1



2



3



4



5



6



7



8



9



10




SIAP!!



eyh, mana gambar choc comel2 yang dah siap?? hehe^-^
xsempat nak beku lagi zana dah makan.. xtahan bau choc yang enak lagi berkrim itu.. SORRY!! zana buat untuk diri sendiri je.. maklum la, xde boipren~ HAHAHAHA

naseb baek xde boipren nippon.. kalau x, sure2 dah kne tinggal!! xpon kene ketuk pale sebab buat choc makan sendiri2.. dah a xcukup chomel p(~_~!)q

owh ya, choc sahaja mana cukup!! hari ni comfirm suma hotel fully booked.. zana check td :p syukur, zana rakyat malaya.. jadi pompuan nippon dah la susah payah buat choc, pastu kne hentam plak lagi.. aiyoyoooo!!

biar la mereka dengan adat budaya mereka.. yang elok kita ambil, yang buruk kita campak laju2 dalam laoot~

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

sempena hari kekasih ni, zana nak tujukan lagu ini buat kekasih2 hati kat luar sana.. to my BFF, thanx sebab sentiasa disisi zana sepanjang masa!! sayang kalian suma.. to pembaca2 blog zana, tima kaseh.. korang mmg best!!MMUAHX!! chiom sket kat pipi :p

amaran : kalau dengar sket tu dah rasa mual2, meloya tekak suma.. sila gerakkan mouse anda ke penjuru atas belah kanan yang bertanda X.. sora zana xsedap, sebab tu xg ujibakat AF7!!
BHAHAHAHA \(^o^)/


ske sangat lagu ni.. sejak dua menjak ni asyik dok nyanyi2 lagu ni je.. sorry a, time rakam ni nyanyi2 sambil sikat rambut.. sound quality pon teruk.. dah la nyanyi xsedap.. aaaaaa~

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

CHUCK dearie,

happy valentine day.. gomen a xdapat sambut valentine same2.. t zana hantar choc ek^-^

gedix yang tamannei!! HAKHAKHAK :p

ps : rini kasik choc dua bijik sorang kat bebudak lab ngn sensei.. suma happy!! zana pon happy!! clap!! clap!!

6 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

hahaha~


aigoo!

takpe2, zara pun sorg. so, ai shi teru zana! (muahahha)

White Day tu lelaki balas balik coklat kan? tengok dalam citer Gokusen~
kih3

marumaruchan said...

zara chan ga daisuki!! :)

haah..
time tu boipren pulak bagi coklat..
lagi skali kejelesan melanda..
aaaaa~

ummi nasir said...

hahhaha..ummi pun buat choc jugak utk cik abg tau dulu..nak kasi 6 ketul tak tahan kesedapannyer mkn 2 kasi dia 4 je..hahahha..nway perut sgt buncit saikin too much choc! heheh

marumaruchan said...

hahaha~
choc tamannai kan?
seb bek xde cik abg.. so bleh makan suma2!! yey!! :p
zana pon baaaaanyak makan choc.. donkey buat sale choc.. borong suma2!! HAHAHA

tp xpe, choc season da nak habes..
gambare dietto!! o(^-^)/

~~masha~~ said...

alala..zana..byk2 sbq na..huhu..bes plak tgk care2 nk bwt choc 2..npe xamik pic zana bwt choc 2..hehe..xpe la..maybe sumday zana dpt choc byk2 lg besh dr..ehem2..:-)

n sore 2 bley thn..sedap paa...

marumaruchan said...

@masha : hihi
zana pemalu la..
muka belemoih2 wat choc :p

harap2 dapat la nanti!!
amin~

thanx!!