Followers

Monday, February 1, 2010

once a friend always a friend

(post yang amat panjang, sumpah penat baca!!)

xhabis2 berkisar tentang friendship.. ntah kenapa zana sejak kebelakangan ni terasa macam "i miss all my true friends!!" kawan yang bukan nakkan kita diwaktu derang susah je.. kawan yang betul2 nakkan kita, xkisah dalam apa keadaan skali pon n no matter who i am or who i will be..
kawan yang really know ur family, kawan care pasal others family, kawan yang boleh go on deep conversations, kawan yang xjudge ur life la senang kate.. haish~

and here some of them.. who can gather all my childhood memories and live in it :)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

after 10 years lost contact tetiba zana tergerak hati nak cari suma2 my friends yang sama2 kayuh beskal g skolah, yang sama2 jatuh bangun berlari2 kat padang skolah, yang ske main kejar2, tarik2 tudung dalam klas etc..

timbul lah idea buat satu group alumni SKM kat facebook.. awalnya hanya beberapa je yang dapat cari.. tu pon yang mmg still contact tapi xpenah jumpa after we left the school..
susah nak cari kawan2 ni sebenarnya, sebab masing2 nama kat facebook tu sempoi2 belaka.. bukan nak letak nama sendiri.. buku biodata yang time kecik2 dulu dok rajen pas2 tu pon rasanya da reput makan dek anai2.. dalam kepala yang ada hanyala full name derang without their father's name..
zana mmg semangat gila search sana cni kat FB, kat friendster n atlast da raaaaaaamai gila join group tu skang!! happy2 :)

but dat is not the main point.. boleh la plak zana nak ingat dan kenal rapat ngn suma budak satu batch plak kan? memori yang kukuh dalam kepala adalah memori bersama my classmate 6H (hijau) and some of 6K (kuning) studs yang slalu lepak klas zana tu.. (nama klas sangat xmacho!!) + zana head prefect asist, of course zana knal many studs n many studs knal zana.. (ye ke??) bila da dapat kumpul balik budak2 klas 6H ni teruja plak nak jumpa!!

n here come the day!!

cubaan reunion kali pertama
(ogos 09, TS)
angel VS devil
the "jambu" of the day

hanya 5 orang yang ade. zana, erny, kakfa, eli, aman. time ni pon xdapat kumpul ramai lagi.. + yang jumpa ni suma yang aktif berFB je.. nak contek nfon mmg xlah.. +bukan suma ade kat kl kan?? sebab sket je, kami decide makan kat Gasoline Station, TS.. pastu jalan2 TS n SgWeng cari kemeja n tie for aman's graduation day..

cubaan reunion kali ke-2
(ogos 09, tesco alor star)

dapat kumpul 3 orang je.. sedih2.. sebab suma orang xcuti n last minit plan.. decide makan kat Noodle Station, tesco.. borak2 n lupa snap gambar!! uuurgh~
huda, minah potpet sembang xhenti2.. macam2 cite die ade!! die ni la yang berjaya menumpaskan peragut sampai kuar paper tu.. xcaya leh google nama dia.. "huda nasuha"
iman, dari dulu sampai skang xberubah.. baek je.. sopan santun.. seswai la ngan nama dia kan..

cubaan reunion kali ke-3
(dis 09 new year eve, Tat Nasi ayam alor star)

group pon da ramai ahli, kali ni kumpul lebih ramai.. yey!! 7orang... huda, erny, zana, faris, amin, surender, amin.. 1st time jumpa ramai2, mmg kecoh!! bising.. ingat kesah2 lama, tanya cerita baru, ejek mengejek, usik mengusik.. suma still malu2..tapi nasi ayam tu bes la jugak.. popular gila kat loqstaq.. malam tu suma on amin.. dia belanja sebab dia jutawan segera!! yeah~
ni pon gambar xamik sebab excited sangat jumpa lupa nak snap gambar :(

cubaan reunion kali ke-4
(jan 10, pacific alor star)

asyik makan je, kami decide nak buat aktiviti.. nak g camping ke hape ke take time.. so paling mudah g boling a ramai2!! xde la ramai.. kali ni dapat kumpul 10orang.. bes sangat sebab xpenah main boling same2 :)


amin, faris, surender, jasmi.. tetibe jumpa fahmi ngn ifwan kat sana

erny, zana, anis, huda
yang main boling 8 orang je.. yang kalah kne bayar!! mmg kopak la anis malam tu :p

macam gambar kelas.. cni huda je budak klas 6K.. tapi sebab dia minah kepoh, da rasa macam classmate

sementara menunggu jejaka2 g solat, gadis2 yang xberpeluang berbuat demikian menghabiskan masa bermain game secara percuma di game centre.. HAHAHAHA


pastu suma pon lapar.. lintas jalan makan kat Nasi Lemak Sultan.. bising lagi, tapi kali ni da xmalu2 lagi.. suma mula tunjuk belang.. malam tu pon amin blanja lagi.. mmg jutawan lah!!

pastu zana lapa lagi, tringin nak makan beger, kami gerak g Gemilang Western Cafe plak.. tapi yang join 6 orang je.. dua gadis da kne balik.. so lepak la zana, erny, amin, faris, surender, amin.. time ni zana makan beger ayam double special+double plate+beger ayam special!! puas hati ku makan malam tu.. padahal b4 tu da makan koteow tomyam dah :p kali ni sendiri bayar..

cubaan reunion kali ke-5
(jan 10, sekolah kebangsaan mergong)

kali ni 7 orang yang join.. zana, erny, huda, amin, faris, jasmi, aizat.. jumpa cikgu2 kat skolah waktu 1st day skolah bukak.. comel je tgk budak2 lari sana cni.. tringat zaman kami dulu2.. banyak cikgu2 yang terharu.. seb bek cikgu2 yang ajar kami dulu ramai yang still ade.. kami da besar2 suma, cikgu2 pulak mesti la da berumo kan.. tp, mcm xpercaya derang boleh ingat sket2 pasal kami.. part yang bes adalah bila kne masuk klas budak2 darjah 6 n 5, bagi kata2 semangat n ucapan kat derang pastu derang tepuk tangan ramai2.. perasan idol la hari tu.. hahahahaha

sementara tunggu mama datang kdai, suma2 kne tolong zana jaga kdai kejap.. tetiba ade plak orang nak buat plate moto.. ayoyoyo~
mana reti nak cabut n lekat sticker no tu.. yang terharu, derang xsegan silu offer diri tolong zana.. ramai2 pakat hentam moto kecik tu.. comel je rasa.. even masing2 da blaja tinggi2, still rendah kan diri tolong zana buat benda bodoh tu.. tringat masa kami kat skolah dulu, ade ape2 mesti ramai2 g umah orang tu n tolong.. sweeet!!

pas penat tolong suma, zana pon janji la nak blanja.. my turn plak blanja kan?


gerak la kami ke pizza hutt tesco yang berdekatan.. yang makan 5 orang je, odernya mak ai macam 7 8 orang!! tp xpe, zana mmg mengidam nak makan pizza pon.. yang join 5 orang je, sebab aizat n faris da kne gerak balik tempat blaja :(
time kami more to deep conversation, about family, personal life n blablabla.. sangat suka moment ni!! rasa macam adik beradik..

nice meatball moment!!

cubaan reunion kali ke-6
(jan 10, kfc 24hours alor star)

ni berlaku sebab jasmi janji nak blanja makan plak b4 zana balik nippon!! i loike KFC!! so, zana yang mintak die blanja kfc :p
suma orang da balik berkerja, belajar kat tempat masing2, jadi yang tinggal ni je la.. owh sebab excited makan kfc, makan banyak plak tu, zana tercekik tulang ayam.. boleh bayang x tercekik tulang ayam.. aneh!!

jasmi, erny, zana, huda n bf


pemenang ketegori pinggan ter"licin"!!

last but not least,
huda promise nak blanja.. tapi suma da xda.. ade zana je time tu.. so tapau2 makanan, makan kat umah smbl tgk muvie ngn mama.. bes wo!!

selain char kueteow, banyak gila donat mak cik ni blikan.. tapi zana mmg ske main tunjuk2 time bli tu!! nak makan suma2 mmg xlarat aa.. donat bukan my feveret sangat.. tapi sedap!!



sbnrnya b4 zana balik malaya pon derang da ade buat reunion skali dalam bulan nov 09 cam tu.. kat pizza tesco.. time tu ramai gak.. dekat 20 orang!! owh jeles nye.. pastu ade skali derang g karok ramai2.. zana xdapat join atas sebab tertentu.. ramai lagi yang xsempat jumpa.. ros, sabrina, ernie, adam, gopal, zulfahmi, tarmizi, isdawani, hazliza, fatin, wardah, hakimah etc.. da xingat nama sangat.. jom2!! kita jumpa ogos+sept ni!! harap suma cuti la time tu~
sebab banyak habiskan masa ngn derang winter hols kat malaya ritu, seyesly rasa warmth gila.. xsabar nak jumpa lagi.. dulu suma nakal2, comot2.. tapi skang da lain.. amin sebok ngn bisness jutawan dia, faris dalam latihan TUDM pilot in the making, surender plak doctor in the making, jasmi da keje ngan gov kat jabatan pembangunan orang asli, aizat still blaja kat UITM arau, kakfa final year kat UTM skudai petroleum eng under petronas, eli pekerja insurans in the making (cos dia ape ntah zana tatau sebut), erny plak teacher in the making, huda da keja kat pacific as ketua bahagian promotion (sebab tu nak main ape kat game centre boleh main free je.. ske!!), anis da jadi nurse kat HBSB alor star.. tinggal la zana dok jaoh sorang2 kat nippon ni!! waaaaaaaaaaaa, jaooh nya ngn derang!! tapi derang janji nak blanja lagi kalau zana balik pasni.. suke nye saye!!
dalam happy2 cam ni kami xleh lupa pada yang telah pergi.. xsempat nak jumpa.. baru dapat tau khabar berita n tetiba da pergi semalanya.. al-fatihah buat hafizi n fatimah.. tuhan lebih menyayangi mereka..
ps : can feel the difference between kawan skolah rendah n kawan skolah menengah.. yang mana kawan skolah rendah rasa lebih dekat di hati sebab kami bukan setakat knal sesama kami, tapi kami jugak knal family masing2.. 16taon++ berkawan kowt!! ade ke ritu zana kne marah ngn mak huda.. sebab huda yang takmo balik umah awal.. cait!!

1 comment:

ErNuthyia said...

babe... i terharu sgt2 baca ni... wawawa... mish u damn much!!!! ERNY SAYANG ZANA!!!!!!