Followers

Thursday, February 18, 2010

japan tour 09 (part1)

taun lepas 3orang kawan zana saje datang jalan2 makan angin kat nippon.. btw, derang datang asing2.. trip 1st zoi ngn zatil.. trip 2nd plak amed.. tapi yang xbrapa syok nye, derang datang tu timing xkne.. sebab cita myb akan jadi panjang, zana bahagikan kepada part1 ngn part2..

2/7/2009 1st trip..
timing sangat xbagus.. xcuti skolah, so zana xdapat nak bawak g jalan2 tempat jaoh :( tapi season derang datang mmg seswai.. xpanas melekit, xsejuk menggigil.. boleh dikatakan sedap2 kulit ditiup angin gitu..
kebetulan pulak, time tu ade pertandingan bola sepak dan badminton antara students malaya kawasan hokuriku yang berlangsung kat toyama.. sebok ngn preparation menjadi tuan rumah + zana plak join badminton tournament.. xdapat zana nak turun tokyo or g teman derang jalan2 tempat bes..

nak wat camna, derang pon cakap last minit nak datang.. time tu tetiba MAS buat sale tiket flight g oversea.. ingat x? ingat x? alaaaaaa... time H1N1 bermaharajalela tu.. pergi balik baru rm1200++ mana x kelam kabut berebut-rebut bli tiket flight.. bukan senang nak terbang semurah tu kan?

lupakan cerita tu.. zana nak cite ke mana yang kitorang pegi (^0^)/

disebabkan zana xdapat turun tokyo sebab just cuti weekend, derang naik bas datang toyama.. datang melawat kampung TOYAMA neyh~

sebab hari jumaat still hari skolah, zana bawak derang mlawat skolah zana.. bes jugak kowt?? tgk macam mana situasi sebenar sesi persekolahan kat jepun ni.. sebab zana blaja kat kolej, suasana lebih kurang macam skolah menengah kat jepun a.. selalu tgk dalam drama je kan? rasa sendiri baru feel.. btul x?

sebenarnya budak2 1st-3rd year pakai uniform yang comel2 macam korang tgk lam drama tu.. tapi sebab zana da 5th year, classmate suma pakai baju biasa-biasa je la..

memandangkan skolah zana tepi laooot.. kami pon jalan kaki g pantai.. usha2 laoot nippon yang chantek.. snap2 gambar.. trus balik~
penat jalan2, perut pon lapar.. so, vroom nek bee g jalan2 cari makan..
derang xpenah makan okonomiyaki, jadi zana bawak la derang g makan dan buat sendiri okonomiyaki..

selain okonomiyaki, zana soh derang rasa manjo.. sebab zana pon xpenah buat sendiri manjo tu, mintak tolong makcik pekerja buatkan..

kiri tu manjo.. kanan tu okonomiyaki yang sedang panas2 dimasak.. seyes sedap!!

kami habiskan hari itu dgn drive bee pusing2 bandar toyama sampai malam buta.. g practise badminton, g makan gusto, g donkey hotei suma2, dah masuk subuh baru balik tdo.. puas hati!!

syok bawak bee?

takoyaki fresh dari nippon.. makan panas2 melecur lidah!!

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

sok nya tu, zana bawak jalan2 g kanazawa.. kanazawa adalah bandar besar sebelah toyama.. naik bee dalam 45min dah sampai.. lagipon, kanazawa banyak sket kedai branded dan kurang kampung daripada toyama rasaya..

sakan betul derang shoping!!

pas jalan2, sure lapar.. jalan2 je lapar.. tapi xpe, kitorang g makan.. pusing sana sini, suma tempat pon ramai orang.. sizeria derang dah makan, gusto dah makan smalam, jadi last2 kitorang decide makan joyfull je.. hambik suma tempat lepak a.k.a kedai mamak bagi budak mlayu korang dah rasa..

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

soknya tu zana fully booked untuk pertandingan badminton.. sian derang.. xdapat zana nak layan.. siap derang tolong jadi penjaga line time pertandingan lagi.. terima kasih banyak2!! zana da blanja makan nasik bryani kan??? hihi^-^

made new friend!! thanx yuki chan sebab rajin layan derang~

meet old friends!! reunion budak2 saina pelbagai batch :)

sebenarnya, malam tu derang dah nak naik bus gerak g tokyo balik dah.. sok tu flight balik malaya.. xsempat nak buat apa2.. sumpah sedih!!

bawak derang makan kedai japanees style.. biar rasa jepun2 sket b4 balik.. asyik g western je..

khusyuk makan sampai xpandang kamera
hambik kau makan puas2.. balik malaya xjumpa dah sedap dan fresh macam ni!!
last, pic wajib bersama hencik bee :)
sedih je anta derang balik naik bas.. rasa nak nages, tapi zana rowk!! sorok balik nanges kat bilik.. huhu~

walaupon dah lama da derang datang, tapi rasa xpuas hati tu still ada.. xdapat nak bawak derang jalan2 yang proper!! promise datang lagi, zana bawak g fujikyu!! taun ni dah nak pindah ibaraki, leh a lepak tokyo plak weyh~ mari!! mari!!

ps : t sambung part2 yang lebih adventure~

3 comments:

ACIT said...

bak r souvenir jopon..pos2 hanta kat i ok..!!hua3..

hans said...

wah
bestnya
leh la send souvenir dari jepun sempena besday aku yg akan datang nih
heheheh
tak tahu malu tul aku

LORD ZARA 札拉 said...

huwaa!!

syoknya!!

takoyaki asli tu~~

T____T