Followers

Sunday, February 28, 2010

KAMIBLOGGER BIGGEST CONTEST

KORANG SUKA BENDA BESAR-BESAR X? MESTI SUKE KAN?? KAN?? KAN?? ALA TUTUP MUKA NGN BANTAL PLAK.. MALU LA TU.. MALU LA TU NAK NGAKU.. ZANA SUKA WO BESAR-BESAR NI!! NAK RUMAH BESAR, KRETA BESAR, KATIL BESAR, SWIMMING POOL BESAR, APE-APE LA YANG BESAR-BESAR (HA, SKE KORANG FIKIR YANG BUKAN2 EE..) YANG BESAR NI LAIN TAU!!


YEAH!! KEMBALI DENGAN CONTEST MENGONTEST!! KALI NI PUNYA CONTEST BESAR PUNYA.. XTIPU NI.. KALAU TIPU XKAN ZANA NAK TULIS SUMA-SUMA PON DALAM HURUF BESAR KAN? MENIPU TU KAN DOSA BESAR!! BESAR YANG TU XMO LAH.. NI SUMA SEBAB ZANA NAK CAKAP CONTEST NI BESAR LA.. BESAR SANGAT SAMPAI XTAU NAK IMPRESS MACAM MANA.. HAHAHAHA :p

PUNYA LA BESAR CONTEST NI, HADIAH DIA PON BESAR2.. SKE LA HADIAH BESAR2 NI!! ORANG YANG BUAT CONTEST NI PON SKE BENDA BESAR2 JUGAK AGAKNYA.. BILA CONTEST DAH BESAR, HADIAH PON BESAR, TASK DIA PON BESAR/BANYAK JUGAK LA.. BARU LA SEIMBANG KEBESARANNYA KAN?? CAKAP BESAR-BESAR PON XGUNA.. JOM TGK PENERANGAN CONTEST BAPAK BESAR NI..

PEMENANG DITENTUKAN BERDASARKAN JUMLAH MATA YANG DIKUMPUL SEPANJANG PERTANDINGAN BERLANGSUNG. SOALAN DAN TUGASAN AKAN MULA DIKELUARKAN PADA 1 MAC 2010 SEHINGGA 20 MAC 2010.(SAPE NAK MENANG KNE LA KUMPUL JUMLAH MATA YANG BESAR, DAN KESABARAN JUGA HARUS BESAR SEBAB CONTEST BESAR NI BUKAN SEHARI JE)

TERDAPAT 3 CARA UNTUK MENDAPATKAN MATA :

1. SOALAN WAJIB
PESERTA WAJIB MENJAWAB SOALAN DIKETEGORI INI. SOALAN AKAN DOKELUARKAN SETIAP HARI PADA LINK www.fcucommunity.net SEPANJANG CONTEST INI BERLANGSUNG.

2. SOALAN BONUS
PESERTA MEMPUNYAI PILIHAN SAMADA UNTUK MENJAWAB SOALAN DIKETEGORI INI ATAUPUN TIDAK. PESERTA YANG MENJAWAB SOALAN DI KATEGORI INI AKAN MENDAPAT MATA BONUS.

3. TUGASAN BONUS
PESERTA AKAN MENDAPAT MATA BONUS JIKA MEMBUAT TUGASAN YANG DIBERIKAN OLEH PENAJA.

KORANG BOLEH BAYANG X LAGI BESAR MANA CONTEST NI? XBOLEH LAGI? HAAAAA.. JOM TENGOK HADIAH DIA YANG BESAR-BESAR TU

JOHAN
REKAAN FLASH HEADER ESKLUSIF BERNILAI RM150 TAJAAN FCUBANNER
SATU SET PRODUK FCUMIRACLE BERNILAI RM75 TAJAAN FCUMIRACLE
BEG TANGAN WANITA BERNILAI RM92 TAJAAN PATTYBELLE
NEW ONE DROP PERFUME ESKLUSIF BERNILAI RM40 TAJAAN RIZI-BIZ
1 PCS BABYLAND PRINTED BERNILAI RM35 TAJAAN BABYKIDSLOVE
CENDERAMATA KHAS THAILAND BERNILAI RM20 TAJAAN RIZI-BIZ


NAIB JOHAN
REKAAN FLASH BANNER 180x200 BERNILAI RM55 TAJAAN FCUBANNER
SATU SET PRODUK FCUMIRACLE BERNILAI RM75 TAJAAN FCUMIRACLE
BEG TANGAN WANITA BERNILAI RM92 TAJAAN PATTYBELLE
NEW ONE DROP PERFUME ESKLUSIF BERNILAI RM40 TAJAAN RIZI-BIZ
1 PCS COOLBABY VELCRO BERNILAI RM33 TAJAAN BABYKIDSLOVE
CENDERAMATA KHAS THAILAND BERNILAI RM20 TAJAAN RIZI-BIZ

TEMPAT KE 3
REKAAN FLASH BANNER 150x150 BERNILAR RM45 TAJAAN FCUBANNER
SATU SET PRODUK FCUMIRACLE BERNILAI RM75 TAJAAN FCUMIRACLE
SATU SET CADAR BERNILAI RM75 TAJAAN DANIASHOP
NEW ONE DROP PERFUME ESKLUSIF BERNILAI RM40 TAJAAN RIZI-BIZ
1 PCS COOLBABY SNAP BUTTON BERNILAI RM28 TAJAAN BABYKIDSLOVE
CENDERAMATA KHAS THAILAND BERNILAI RM20 TAJAAN RIZI-BI
Z

BUKAN ITU SAJA.. HADIAH SAMPAI TEMPAT KE20!! TU XMASUK HADIAH KHAS DAN HADIAH2 LAIN LAGI!!(XLARAT NAK TULIS SUMA SEBAB PENAT WO NAK TAIP BALIK SUMA-SUMA DALAM HURUF BESAR.. MAAFKAN KU WAHAI PENGANJUR BESAR)

BETUL2 BESAR KAN?? APA LAGI TUNGGU, DOK NGANGA MULUT BESAR2 JE XDE MAKNA.. JOM JOIN CONTEST BESAR NI!! NAK TAU BANYAK LAGI BENDA BESAR-BESAR PASAL CONTEST BESAR NI,
KORANG KLIK CNI \(^0^)/

PS : AGAKNYA PENGANJUR CONTEST NI BADAN DIA BESAR JUGAK KOWT~ HIKHIK^-^ JANGAN MARAAAAAAH~

final year research

seperti yang sedia maklum, zana skang dah final year dah.. yey!! pejam celik pejam celik, maki sana sini, sakit demam, ponteng klas suma, tup tup dah tiga taon bertapa kat kolej ni.. rasa kejap plak.. sayang nak blah dari kolej ni pon ade sket2.. (sentimental value mesti ade kan?) kira-kira ngn jari, ade la 3 hari lagi nak jalan kaki dari asrama ke bangunan skolah (tu pon kalau presntation berjalan ngn smoothnye la) pasni, mesti rindu kat kolej buruk zana ni.. (memang buruk pon, dah 100++ lebih umo dia, kalau orang da lama arwah ni)

cita pasal len kali a zana sembang.. kali ni zana nak cita pasal final year research zana yang dah dekat setahun lebih tunggang tebalik kat lab ni.. macam yang zana penah cite pasal research zana kat post2 sebelum ni ( yang ni dan yang ni), xsalah zana la kan bulan 11 ritu da pernah buat presentation skali kat depan budak klas ngn cikgu (post ni).. jadi, 3/3 ni kire final presentation kat depan suma2 cikgu+4,5year stud course zana.. ketaq? mesti la ketaq!! tiap2 malam dok practise kat skolah sampai kul 9malam.. xmo la time present nanti hancor.. kang xpasal2 kne present skali lagi.. owh, tidak!!!! (doakan presentation zana smooth ye kawan2~)

oklah, secara kasar ape yang zana dah buat sepanjang tahun

bermula dengan menghasilkan dua ketul litar seperti yang digambarkan diatas.. boleh dikatakan 80% zana yang buat.. design, tebuk2 lobang,pateri bla bla bla.. x sia-sia amik KMT (bukan ERT / SPN) subjek kemahiran hidup time skolah menengah dulu..


pastu masuk kilang buat 2 ketul alat ni plak.. ni pon 80% zana yang buat jugak.. partner zana asyek dok ketar2 tangan pegang mesin2 kat kilang tu.. suma benda takut.. nyampah haku!! tapi xpe, zana memang ske buat benda2 camni..

haaaa.. yang ni paling xske!! yang ni boleh kata zana buat dalam 30% je.. hagham satu pon xpaham.. bagi peluang partner zana plak buat keje.. sumpah pasni xmo main ngn program2 dah.. uwek.. uwek.. nak muntah tgk program!!

dan ni la hasil peluh masam penat lelah setahun di lab
(kiri yang taun lepas punya, kanan yang kitorang punya )
videob video

basicly, zana punya research pasal servo motor.. servo motor ni slalu ade kat sendi-sendi robot tu.. kiranya kitorang kne buat motor tu bergerak dan berhenti pada kedudukan tertentu.. sebagai contoh, korang bayangkan benda dalam video tu macam bahagian siku robot.. yang gerak tu plak lengan dia.. jadi kitorang kne gerakkan lengan tu 65 darjah dengan laju dan trus berhenti tanpa terhangguk-hangguk/goyang2.. boleh faham x? macam mana nak gerakkan benda tu korang leh tengok kat next video..




serabut serabai gila!! tapi xpe, alhamdulillah suma dah setle.. thesis pon dah habis tulis.. tinggal nak presentation je rabu ni.. pastu leh g jalan2 ngn mama+bermain-main dengan kawan2.. yey!! doakan zana suma nya smooth hari rabu ni ok~

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ni plak research yang kawan2 lab zana buat



yang ni buat research pasal segway



yang ni buat research pasal macam mana nak gerakan kaki robot

ps : korang jangan xtau.. dalam suma2 research, zana punya paling susah ok!! walaupon nampak cam "ek ele, simple je pon", tapi bukan kaji motor tu sebijik je.. kne mula dari 0 tau!! budak2 lab lain just nak gerakan je, bende2 dah ade.. asal gerak dah kira berjaya~

Saturday, February 27, 2010

makan besar punya~

weekend lepas, doctor bee dah sebok2 call sok amik dia dari workshop.. (nak pau duit zana la tu sebenarnya) katanya bee dah ok.. ok pon x ok sangat la tapi.. kebetulan plak cuti 3hari+research pon cuti jugak, zana decide nak jalan2 cari makan.. dah laaaaaaaama xmakan makanan sedap banyak2 tau!! sejak2 kena jadi tahanan kat lab ni, bukan stakat makan kat luar, makan pon x kadang2 tu.. hish~

okla, difendekkan crita.. zana bersama 5 orang budak hitam g la makan lunch buffet kat kedai ni.. hmmm.. harga boleh tahan la.. even banyak benda yang xleh makan, agak kembung jugak la perut kuar dari restoran ni slalunya..


harga ikut kepala.. satu kepala 1500++yen (rm50++).. tapi bila kat jepun ni xleh la pk camtu.. nanti suma pon nampak mahal.. so, sila letak titik lepas dua angka dari belakang.. kira macam rm15 sorang la jadinya.. kalau nak jimat, datang la makan xyah bawak kepala.. hahahaha~ (oke xlawak pon)

kat cni boleh makan puas2 dalam masa 90min.. tapi pas 90min tu xde la dia halau kuar pakai penyapu.. korang kne ikut manner la kan.. dah cukup 90min tu boleh la angkat kaki even korang xpuas lagi makan atau perut dah macam ular sawa baham lembu korban sampai nak gerak pon malas..

xtau nak cakap kdai ni berkonsepkan ape.. sebabnya segala jenis makanan pon ada.. pasta, pizza, udon, sushi, nasi goreng, roti, kek, ais krim.. kadang2 tu ade la chinese food, korean food ke.. ikut mood tukang masak dia kot.. xkesah la apa pon, yang penting zana menelempiaskan nafsu makan zana disini!! harharhar..

plate no1
plate no2
plate no3
plate no4
plate no5
plate no6

owh!! ikutkan hati nak makan makan makan makan lagi.. tapi teeeeeeet, masa dah cukup!! alaaaaaaaaaaaa.. tapau boleh? ahahahaha

harga dinner buffet lagi mahal dari lunch buffet.. sebab dia mahal, maka lebih banyak makanan akan dihidangkan.. kalau nak makan sushi kne amik dinner buffet la.. so, sila guna cheating skill dibawah :

lunch hour = 12 - 5 pm / dinner hour = 5 - 9pm

sila daftar masuk makan pukul 4-430pm.. kau boleh makan banyak macam dinner tapi bayar murah macam lunch!! bijak kan? :p

bijak x bijak pon, sebelum tu dah kne pau kaw-kaw punya dengan hencik bee.. kurang asam btul.. dapat makan buffet pon hati xtenang hari tu..

selamat pulang hencik bee!! korekara mo yoroshiku ne~
sailor jacket(unbranded)+blue dress(forever21)+white skinny jeans(uniclo)+yellow heels(unbranded)+blue necklace+blue umbrella ela ela ey ey(harajuku)

I'm so blue~

ps : dah 3 bulan mengidam nak makan kashmir!!

Friday, February 26, 2010

5 tips mudah untuk menjadi fofular di jepun!!

haish dah 3 tahon dok kat nippon, xde satu benda pon yang berjaya dicapai.. ye ye, selain grad dip bulan 3 nih, nak la jugak buat something yang merubah hidup ni kan.. alang-alang dapat peluang dok kat nippon ni, nak jugak tinggal kesan kat sini.. senang cita nak jadi popular lah!! kalau asyik g skolah balik skolah, makan tdo makan tdo, bosan jugak kadang-kadang.. (maaf JPA, fikiran ku melayang sebentar)

hmmm...so zana ade kaji-kaji sket macam mana nak keluar dari bawah tempurung ni, debush jadi popular dan dikenali ramai.. (mesti korang fikir zana gila glemer kan? ahahahaha)

1) idol
waaaaaaah.. sape xnak jadi idola ramai weyh!! inspirasi buat suma makhluk muka bumi satu benda yang gila hebat.. tapi jangan salah anggap.. idol membawa banyak maksud dan di nippon idol ni dah kearah kelucahan sejagat..

Japanese Idol
A Japanese idol is a celebrity who achieves widespread popularity and fame in Japan largely by virtue of their looks and propaganda techniques intended to work for them. The term usually refers to female performers in their teens and early twenties who are considered cute and pretty and achieve fame through publicity in the mass media. Male performers, such as Takuya Kimura and Masahiro Nakai (aka "Nakai-kun"), both from a singing group SMAP, are also commonly referred to (and refer to themselves as) "idols." Japanese idols are predominantly singers and actors, as well as models (in the case of females) for weekly men's magazines (<---- faham maksud disitu?) such as "Friday" and "Shikan Gendai". Some of them may also appear as TV personalities (tarento).

Gravure idols
Japanese models who primarily pose in bikinis and other provocative clothing for photo spreads in magazines and photobooks aimed largely at men. Gravure idols range from as young as age 9 to as old as 35. However, they do not pose nude or perform sexually explicit acts in their work. The term comes from photogravure, a type of printing process. Interesting enough, Idols with large chests do not necessarily gain the most popularity. Masami Nagasawa and Aya Ueto, both former gravure idols, have small chests and were ranked #1 most popular in Japan for 2007 and 2006 respectively. Aki Hoshino, an active gravure idol with a large chest, only ranked in the top 25.

List of Japanese gravure idols
* Yuko Aoki * Sayaka Ando * Haruka Ayase * Leah Dizon * Fuko * China Fukunaga * Shoko Hamada * Miri Hanai * Ourei Harada * Yui Hasumi * Ayumi Hamasaki * Mizuki Horii * Aki Hoshino * Fumie Hosokawa * Yui Ichikawa * Waka Inoue * Saaya Irie * Miku Ishida * Sayaka Isoyama * Reon Kadena * Yukie Kawamura * Moe Kirimura * Emi Kobayashi * Mao Kobayashi * Eiko Koike * Asaka Kubo * Risa Kudo * Yoko Kumada * Mirei Kuroda * Chiaki Kyan * Aya Kiguchi * Yuka Kosaka * Lyrian * Horikita Maki * Mariko Mori * Yoko Matsugane * Mami Matsuyama *
Maria Ozawa * Yoko Mitsuya * Chisato Morishita * Yuri Morishita * Shoko Nakagawa * Kasumi Nakane * Kasumi Nakamura * Jun Natsukawa * Rio Natsume * Harumi Nemoto * Chieko Noguchi * Yuko Ogura * Mariko Okubo * Nana Ozaki * Maiko Osawa * Miwa Oshiro * Natsume Sano * Erika Sawajiri * Risa Shimamoto * Yukina Shirakawa * Yuriko Shiratori * Fumika Suzuki * Akane Suzuki * Saki Seto * Erika Toda * Nozomi Takeuchi * Nonami Takizawa * Ami Tokito * Yumi Uno * Haruna Yabuki * Erina Yamaguchi * Azusa Yamamoto * Saori Yamamoto * Mami Yamasaki * Yinling *

yang nama-nama di boldkan tu suma skang ni bapak popular.. blakon drama, ade album, model n bla bla bla.. bermula dengan pendedahan berani, sekejap je nama dah naik.. bila dah dapat offer jadi artis rakaman/lakonan boleh la tinggalkan kerja xsnonoh tu.. kira idol ni dijadikan tiket untuk dikenali ramai la.. tapi ade je yang sonok buat keje ni, derang pegi ke arah yang lebih extreme macam av idol ke, nude model ke etc etc.. yang tu zana xmo cite, sebab ni bukan blog lucah dan zana pon xnak fikir sampai kearah tu ye kawan-kawan.. nak jadi idol ni muka xbes takpe, asal body boleh buat hidung berdarah dah cukup!!



ni la antara artis yang bermula dengan menjadi idol, pastu nama meletup-letup, terus jadi belakon popular!! mesti korang penah tgk muka-muka derang ni dalam drama-drama jepun tu.. oke, kat sni zana letak gambar senonoh-senonoh je ye.. yang tau nak real punya sila google sendiri atau pergi ke laman web blue yang berdekatan.. harap maklum..

2) jadi terlalu bijak atau terlalu bodoh
jangan jadi orang biasa.. orang biasa ramai dalam dunia ni.. xkan kemana.. kalau jadi terlalu bijak dalam kata lain otak genius, lulusan tokyo university dan seangkatannya, selain nama disanjung sebab berjaya hasilkan benda baru/research baru dan dapat award/nobel dari kerajaan jepun, xmustahil jugak anda akan dijemput ke rancangan tv berbentuk kuiz. seperti yang sedia maklum kat nippon ni berlambak-lambak gila rancangan-rancangan kuiz menguji pengetahuan am (bukan hiburan dunia artis semata-mata macam kat malaya tu).. kadang-kadang derang jemput la genius2 ni, sebab nak test tahap mana ke'genius'an sebenar derang..

lebih berbaloi memilih untuk menjadi terlalu bodoh.. sebab nya skang tgh boom 'OBAKA GEINOUJIN' = artis bodoh2 cute.. kalau anda orang biasa (xbodoh xbijak sangat) bukan ke senang nak pura-pura bangang.. perkataan bangang dalam konteks ini bermaksud soalan budak skolah rendah pon xreti jawab.. xke bodoh tu? tapi pastikan anda ade rupa yang innocent gitu.. baru la orang xmaki kalau korang bangang pon.. sebaliknya orang akan cakap "kawaii" = "olololorgh.. cute nye die" bila da agak2 popular tu, show sana sini dok panggil, boleh la berlagak normal.. lalalala~



cuba cari video yang boleh tunjuk contoh makhluk bodoh comel tapi xjumpa plak.. papon nama-nama seperti misono, kamiji, shintaro, suzanne, tsuruno, kinoshita etc etc mmg popular dgn gelaran OBAKASAN.. tapi derang xmalu dipanggil bodoh sebab popular kowt!! kebanyakan OBAKASAN ni terhasil dari rancangan kuiz HEXAGON (mcm dalam video).. yang dok blakang2, no last2 tu la makhluk2 bodoh cute.. tapi xpe, derang siap ade album sendiri lagi.. bodoh pon orang suka~

3) jadi terlalu cantik atau terlalu hodoh
kalau cantik, sah-sah la senang cari makan kan? tgh dok jalan2 makan angin kat area tokyo (nak-nak pulak dok pusing depan fuji terebi), tetiba je orang scout/offer jadi model ke, pelakon ke.. bertuah badan!! kene pulak muka mix, tinggi, pandai bergaya, muka jambu, mmg kejap je ade la tu kuar majalah/tv..

xpon pilih la menjadi terlalu hodoh.. kalau muka korang xhodoh pon, tolong la conteng bagi hodoh.. orang-orang macam ni pon derang cari jugak.. buat bahan gelak kat tv.. nanti derang jemput la buat benda2 bodoh kat rancangan tv.. dah la muka hodoh, buat benda bodoh plak kan? mestila orang cepat ingat a.k.a cepat popular!! yang penting xpayah malu.. ye la kalau boleh jadi popular, buat apa nak malu..


kau conteng kening kasik tebal macam shin chan pon dah boleh popular!! donia.. donia~

4) buat lawak bodoh
kat nippon xmacam malaysia.. reality show mcm AF, my star LG, malaysian idol suma tu kurang ataupon xdak rasanya.. kalau kau nak jadi penyanyi, kau start la dengan nyanyi secara indipendant kat tepi2 stesen ketapi, tgh2 laluan bandar.. tapi rancangan macam raja lawak tu bersepah-sepah.. tapi derang bukan nak kejar hadiah.. derang just nak popular.. orang jepun ni keje stress je memanjang, so derang mmg suka gila la rancangan2 stndup comedy/group comedy.. boleh gelak-gelak hilang tension!!

maka muncul2 la macam2 jenis orang yang cuba macam2 cara nak bagi orang gelak.. kadang-kadang tu mmg bodoh sangat.. like benda simple pon derang boleh manipulate bagi jadi kelakar.. sampai memperbodohkan diri sendiri pon ada.. joke kat nippon xsemestinya buat lawak dgn bercakap je tau!! ade yang menari, ade yang buat trick, ade yang tiru gaya orang, ade yang menyanyi etc etc.. asal mampu buat orang gelak dah cukup!! senang kate lawak universal lah, xde garis panduan.. suke hati kau la labu~


xperlu kurus dan cun, xperlu sora sedap!! watanabe naomi one of zana nye fav pelawak..

kalau nak tgk ape reaksi beyonce tgk si watanabe naomi ni miming dia sebijik-sebijik, tgk la kat cni

lagi-lagi watanabe naomi


oke, zana dah macam nak promote dia plak kan?!! sudah, balik kita ke topik sebenar..

5)buat benda orang xfikir nak buat
yang ni senang sebab bukan jepun je, satu donia boleh tgk!! apa lagi?? post la video korang kat youtube macam minah dua orang kat bawah ni!!


MAGIBON (rasanya zana penah post kat fb suatu ketika dahulu)
kau langsung xpayah buat pa, cakap pon xpayah.. kalau rasa nak masuk tru market nippon, sila la tulis word2 jepun sket kat hujung2 video.. sok lusa ade la yang support kau datang nippon macam cik MAGIBON ni~


BECKII CRUEL..
kau xyah susah2 menari break dance pon.. on webcam, pasang lagu jepun pastu blasah je goyang sana cni.. nanti dapat jemputan perfom kat nippon!! buta-buta bleh makan angin kat cni.. macam-macam weyh!!

dari no 1 sampai 5 sumanya perlu ada satu benda je.. keyakinan dan jangan malu!! so, zana amik keputusan untuk tidak memilih mana2 cara pon sebab zana ni pemalu orangnya.. hikhik~ :p

duduk umah, study la kau zana!! bising plak..

Wednesday, February 24, 2010

tahniah ILA!!


ini kawan saya.. nama dia wan nor dalila wan mahmood.. boleh je panggil dia ila.. tengok muka ila pon dah tau ila ni asal dari kelantan.. ye la, orang kate gadis kelantan molek-molek belaka!! seyes.. xtipu!! ila la roomate zana yang cun melecun tu.. alaaaa, yang zana rasa nak pengsan bila tau dia roomate zana kat ppktj dulu tu.. (boleh rujuk : friendship contest) btw, ila ni single mingle pringle :) sape-sape nak masuk line boleh la risik-risik.. xrugi!! ila dah la pandai masak, sopan-santun, manje-manje, comel-comel.. memang lengkap ciri-ciri gadis melayu la weyh!! tapi die ni garang.. tapi garang la bagus, sure anak-anak die nanti dengar cakap.. hihi~

kat cni zana nak ucap tahniah kat ila.. sebab

dia dah jadi orang kedua yang berjaya meng'surprise'kan zana sepanjang 23 tahun hidup kat muka bumi ni.. bravo!! bravo!! clap.. clap..

dari smalam lagi tunggu surat umah dari syaza xsampai2.. katanye pos pakai pos laju, tapi asal xde bayang pon.. macam biasa g skolah lewat pagi tadi.. tgh turun tangga, makcik asrama panggil cakap ade barang sampai.. hah!! kompem surat syaza la tu..

"ade dalam peti ais.. nak bawak g skolah ke?"

aik?? asal anta surat umah pon kne letak lam peti ais? syaza salah anta la tu.. hmmm.. xpon die pos coklat skali kowt.. sambil tunggu makcik asrama g ambil dalam peti ais, zana g la nak sain buku pos tu.. skali tgk ada nama budak busuk dalam gambar tu!! dia buat pasal dah~

tengok la apa dia pos..

xsabar-sabar dah zana, trus bukak kat lab skolah!! seb bek kat lab ade peti ais.. pas bukak-bukak simpan balik lam peti ais.. nak makan sayang plak~

ade karamucho (my feveret!!), snickers (gila lama mengidam), white choc kit kat (tau2 je zana ske white choc~), 2 cuppies (nak soh zana makan ngn sape la tu kan?), ade tupperware bentuk love lagi!! puuurfect dearie~

aaaaaaaa... dalam tupperware tu pon ade lagi!! orang soh g practise presentation, dia g buat cake ngn choc buat hape??!!

dan last skali surat chenta la.. biasa la kami memang romantik!!
dear ila yang cun,

memang ak terkejut!! seb bek xsaket jantung.. ak xberpura-pura oke.. ya, ko berjaya buat benda yang comel, secomel muka ko waktu ko nanges dalam webcam.. ak nak ko sayang ak lebih dari ko sayang orang lain aci kan? thanx jugak kat ko sebab sudi dengar budak prasan rowk ni nanges tersedu-sedu kat telefon.. ko berjaya menyentuh jiwa lembut ak.. tidak!! orang gila je xnak jadi kawan baik ko sampai bila-bila weyh.. dan ak masih waras dan xsegila itu.. jadi ak berikrar dan berjanji (sambil tangan kanan silang kat dada) akan sentiasa menjadi manusia bergelar kawan baik ko sampai akhir nyawa ak.. (peeergh.. jiwang tahap tinggi!!) bila jumpa ko kat osaka nanti kita peluk-peluk sampai guling-guling atas jalan oke.. (ok, ak tpu.. malu kowt~)


ila!! ak takmo makan choc tu.. sayang aaaa~ kalau ko ingat perfume ko bagi tu pon ade lam kotak lagi.. gula-gula pon ak xsentuh lagi.. tengahari tadi ak call ko nak jerit-jerit kegembiraan sebab ak kandou.. tapi cool gila kan ak? buat macam xde pape pon.. gila rowk!! padahal, pagi-pagi buta air mata, air hidung suma dah leleh kat lab.. sumpah terusik jiwa nurani ak.. bukan ak xhargai, cuma no word kan describe my feelings.. (tapi ak membebel kat blog boleh plak kan?).. aaaargh, persetan kan suma itu!!
AKU SAYANG KO ILA!!
sekian..

Tuesday, February 23, 2010

yuri kun RIP :(

end APRIL till end FEBRUARI
10month full of joy n happiness


now ur gone
may u rest in peace

goodbye forever dear friend!!
YURI kun iro iro arigatou gozaimashita

u'll always in my heart eventho ur not here by myside
miss u damn much!!
*sad*

Monday, February 22, 2010

tidoq..tidoq..tidoq

cuba tgk video ni
xpayah pakai sexy2 pon kena jugak~

ape tu? boleh tgk kat post ni

tu la akibatnya kalau tdo dalam train.. kan da cakap dah ritu.. xnak dgr jugak.. tapi kan rata-rata orang nippon ni memang hobi dia tdo merata-rata agaknya.. bila jadi benda pelik-pelik mula la bising.. sapa soh kau tdo bersepah-sepah?




hmmm.. pemandangan macam ni kira biasa la.. rasanya kat mana-mana negara pon ada jugak.. tapi kat malaya xde la teruk macam ni kan? zana masa 1st year kat cni, memang heran gila tgk situasi camni.. derang bukan kesah orang kat sebelah tu kenal ke x, busuk ke wangi ke.. ade la beberapa kali kena lentok kat bahu zana ni.. kalau hensem macam takuya kimura layan la jugak, ni ntah mana-mana pakcik tua, mula la geli2, rimas suma ada..

kalau time tdo tu rupa comel je, xde bunyi2 memang xkesah la.. tdo lah kau sampai esok pagi pon zana xkesah.. kalau rupa macam ni kat sebelah korang, siap berdengkur kuat plak tu, mulut tu plak busuk bau arak.. peeergh.. boleh muntah jugak weyh!!



yang macam ni kira biasa lagi la.. boleh terima akal lagi.. maybe derang penat bekerja sehari-hari kan.. tapi kalau yang macam ni penat bekerja ke, mabuk sebenarnya?



kalau jumpa orang-orang macam ni, jangan la buat baek hati p dok kejut bangun plak.. kang xpasal2 kena lempang.. biarkan je la.. nanti bila dah sampai stesen last, ade la cheif stesen ketapi tu datang kejut soh balik.. kalau nak snap gambar xpe, tapi cover2 a.. kat jepun ni xleh suka-suka hati amik gambar orang tau!!


walaupon papan tanda macam ni dah wujud, apa derang kesah?

kalau korang usha betul-betul la kan.. yang bersepah-sepah tdo ni, suma baju smart-smart!! ber'coat' ber'blazer' suma.. kat malaya nak jumpa orang pakai blazer dalam train mana nak ade.. kalau pakai blazer mesti kne naik BMW, siap ade driver lagi.. pakai blazer kira habis hebat!! tapi kat nippon asal pakai blazer, baju kemas suma, tapi macam homeless je?



etika berpakaian kemas kat nippon memang tahap tinggi.. sedap je mata memandang.. kalau nama pekerja, mesti/wajib lah memakai 'suit' pegi kerja.. kira kalau pagi-pagi tu, suma orang baju same je.. suit hitam lengkap, kemeja putih bertali leher, kasut kulit hitam berkilat, beg jinjit hitam.. kalau tengok ngn mata kepala sendiri seyes rasa kagum.. 'suit' kira pakaian wajib yang suma orang ada.. bayangkan la, zana yang still bersekolah ni pon nak buat presentation wajib ber'suit' lengkap.. apatah lagi nak pegi kerja kan? (nanti buat entry pasal suit plak la)

berbalik pada tajuk utama.. macam yang korang sedia maklum, orang nippon ni gila bekerja.. bagi derang, kerja tu lebih penting daripada family.. seyes!! mana xnya, pegi pagi buta, balik malam suma dah tdo.. kerja macam nak mati.. sebab tu ramai yang xkawen.. menyusahkan/megganggu kerja derang je.. kalau yang kawen tu, wife dia wajib jadi surirumah.. urus hal-hal rumah, sebab si husband memang xkan amik tau pon.. dia sebok bekerja..



bila kerja macam nak gila, mula la stress.. bila stress mula nak mabuk-mabuk, konon release tension la.. pastu jalan balik umah pon dah xtau la jadinya.. bagi yang xberkeluarga plak, kadang-kadang umah pon xde sebenarnya.. derang hidup tdo merata-rata.. keja dari pagi sampai tgh-tgh malam, g makan-makan, cari port strategik, baring aaaa.. sok pagi bangun, g convenience store, cuci-cuci muka, gosok gigi, dah siap!! mudah gila hidup.. kalau rasa badan dah busuk sangat, g je la mandi kat bilik mandi awam.. buat pe bazir duit sewa rumah kan?



kadang-kadang kesian jugak tengok kehidupan derang ni.. macam xde arah tujuan.. mengejar hal dunia je.. tu la hidup orang xberagama.. xfikir dah tempat derang tdo tu bersih ke x.. kalau korang la kan, lalu ke korang nak baring kat tempat2 macam tu? zana nak masuk public toilet pon fikir banyak kali nak duduk kat toilet duduk tu..



negara maju pon banyak masalah jugak kan? sape kate negara maju elok belaka.. owh ya, orang tdo merat-rata ni banyak kat area-area tokyo.. kat toyama jarang/susah jugak la nak jumpa.. kalau jumpa pon, dia pengsan sebab mabuk.. bila banyak-banyak orang tdo merata-rata macam ni, mestila saket mata pandangkan? kate tokyo, bandar metropolitan!! tapi kotor, xterurus, jatuh la martabat negara maju berteknologi tinggi ni..



jangan tak tau, ade jugak yang malu-malu tdo kat tgh jalan, boleh la tdo kat MCD ke KFC ke.. dah la selesa sket, tertutup, free plak tu.. rasa lapaq, g kaunter oder je.. tapi bila dah ramai sangat, bankrap la kan!! (rasanya budak melayu pon buat jugak prangai camni.. hihi) wujud la cybercafe yang tawar kan kemudahan bermalam.. (pasal cybercafe pon boleh buat entry jugak!!) tdo kat cybercafe elok la sket.. bersih, murah kalau nak banding ngn hotel.. zana pon kalau terdesak, layan cybercafe je..



penat la plak tulis panjang-panjang.. ngantuk nak tidoq jugak lah.. tapi zana tidoq kat bilik la.. siap ade katil empuk lagi tau!! hihi :p

Sunday, February 21, 2010

japan tour part 2

boleh rujuk japan tour part 1
okey, kali ni zana nk cite pasal jalan2 zana ngn amed plak sewaktu summer hols 2009 yang lalu.. buat pengetahuan korang, amed ni zana nye skoolmate dulu.. timing nak datang dah lawa, tapi cakap last minit.. so, zana dah terbeli tiket balik malaya.. sebab dia da mintak tolong bawak jalan2, zana spend zana punya last 3days kat nippon pas cuti skola b4 balik malaya ritu ngn dia..

alang2 dah cuti skolah, kaki ni boleh la jalan jaooh sket.. kali ni zana offer diri turun tokyo sebab alang2 boleh balik malaya trus pas jalan2.. bagetnya flight nak balik malaya tu dr tokyo..ropanya salah!! tapi xpe, jalan je la~

hari pertama.. pas zana setle hak imigresen suma, zana cadang nk bawak dia g jalan2 AKIBA.. ala, bandar elektronik tu.. yang bersepah2 maid cafe, otaku2, gadget2 sekalian alam.. tujuan utama nak kasik dia rasa pengalaman masuk maid cafe tu.. mmg pilihan zana tepat!!! berdarah hidong dia dek gadis2 dalam maid cafe tu~ xtipu!! hahaha..

dalam maid caffe tu xbleh amik gambar.. so xde la gambar ropa2 maid yang comel2 tu.. tapi gambar sekitar akiba ade la zana letak sekeping dua.. letak banyak2 nanti boring plak.. owh ya, sebab zana pon xbijak lagi selok belok akiba ni, zana ajak skali sorang mmber yang mmg sedia dok bertapa kat akiba ni teman kitorang :)


shoping2 sket, bli gundam hadiah utk adik zana suma, cenderamata buat family sekian, window shoping sket, zana bawak dia g makan zaru udon.. xhabis dia makan!! myb xbiasa kowt~

dah puas pusing akiba, lari kejap g shinjuku.. sebab hari pon dah malam, takut terlepas last train nk balik umah mmber, kitorang pusing2 kejap je la kat shinjuku tu.. g tgk tempat2 penting kat shinjuku, astu balik tdo~
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
keesokan harinya, awal2 pagi lagi kitorang dah berangkat.. hari ni kalau boleh kitorang nk g banyak2 tempat sebab malam nanti dah nak naik bas gerak g osaka plak.. jadi destinasi 1st kitorang adalah ODAIBA. hari kami jalan berdua je, jadi tema foto hari ini, ak tangkap kau, kau tangkap ak~

odaiba ni orang cakap kalau pergi bercouple baru bes.. tp xpe la, even kami xde pape, kami still enjoy je.. lagipon kami nk g tk gundam BESAR tu!!

united states of odaiba!!

sila makan takoyaki panas2 sambil berdiri depan fuji terebi!!
yang bangunan ade benda bulat tu, nama dia stesen tv fuji terebi.. kira stesen tv paling gempak kowt kat nippon ni.. ala2 tv3 gitu~


yaaaa.. ini dia gundam scale 1:1 yang berdiri megah kat odaiba tu.. sumpah ramai nak mampoih g tgk dia.. seb bek dia xleh gerak je.. kalau x mmg porak perandak nippon ni mcm cite otromen tu!! manusia ni mcm besar lipas je klau nk banding ngn saiz dia tu.. beratur panjang nk sentuh kaki dia.. dah macam dewa dewi.. fyi, benda robot ni dah xde skang kat odaiba ye.. ritu dia letak kejap je.. nanti bila ade olympic kat nippon baru dia bawak kuar balik.. xpon kalau tetiba raksasa datang serang nippon automatic die muncul punya :p

lenguh kaki round odaiba, kitorang gerak g HARAJUKU plak.. harajuku pulak terkenal dgn bandar fesyennye.. tapi bagi zana harajuku ade dua je, kebab ngn forever21!! yang lain xpandang dah.. hihihi


gambar wajib bagi pelancong yang pertama kali menjejakkan kaki ke harajuku!!

tgk la belakang tu.. berjuta rakyat dok bershoping.. time bli makanan kat bazar ramadan time bulan posa pon manusia xramai lagu ni weyh.. ini fenomena biasa di harajuku especially weekend.. kat cni jugak korang boleh usha stlye gothic, lolita, punk, emo, cosplay., bla bla bla.. macam2 ada~

ok, next SHIBUYA.. ni pon terkejar pegi sebab nak tunjuk dia big cross kat shibuya tu.. big cross tu popular sebab kalau kate filem nippon yang berlaku kat tokyo je, kompem big cross ni timbul seminit dua.. dalam tokyo drift pon 2 3 kali dia tunjuk..



ni la big cross tu.. kalau datang nippon xjalan atas big cross kira xlengkap percutian korang kt nippon ni.. susah la kalau sambil jalan pon nak snap gambar kan? kompem gegar!!

rush g ueno semata-mata nak salah satu hard rock cafe kat tokyo ni.. "Hard Rock Cafe Ueno-Eki" ni pon kalau x g rugi wooo!!

dan selepas itu, kami naik bus kul 1130 malam menuju ke OSAKA..
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

selamat pagi OSAKA!! pukul 630pagi celik mata smpai dah destinasi kitorang.. g cybercafe, baring sejam dua, mandi2, planning tuk hari ni suma, trus gerak.. tujuan kami datang osaka sbnrnya, esok tu flight zana balik malaya tu kne naik dari kansai airport kat osaka ni.. terpaksa la gerak awal sehari + alang2 dah kne turun osaka, baget nak round2 sampai saket urat b4 balik..
bila sebut osaka, komfem Universal Studio Japan (USJ) adalah tempat wajib pergi bagi pelancong sekalian alam.. disebabkan zana pon 1st time datang osaka, kami plan lepak USJ sampai lebam!!

lepak xbermaksud, duduk termenung isap rokok ye kawan2.. bayar, masuk dan berebut2 naik segala mcam ride yang ade dalam tu.. manusia dalam tu mak ai, macam pegi haji.. ramai gila!! nak naik satu2 ride mau berpeluh ketiak beratur.. seb bek kami bayar lebih, aci potong2 line ah~



last pic together.. even kitorang penat, kitorang have fun!!
lagi-lagi tempat wajib pergi.. "Hard Rock Cafe Osaka City"
b4 b4 balik tdo kat cap sule hotel, kitorang pusing2 sket sekitar universal city walk tu.. banyak nye, kitorang shopping, especially amed la sebab dia kan pelancong.. zana bila2 pon boleh datang lagi..

amik last train, balik hotel, makan2 sket, tdo.. soknya nak kejar flight kul 11pagi.. xgerak awal, nanti kne tinggal flight plak..
soknya, amed hantar sampai epot, lambai2, trus naik flight.. si amed ni, pastu pepandai dia la nak gerak camna.. lagipon dia lelaki, xpayah risau.. sebab sepanjang jalan2 tu pon zana ade ajar sket sebanyak cara nak guna train dan sebagainya.. dan dia survive sampai la dia balik malaya 10hari lepas tu.. ade jugak la kawan2 lain teman dia pastu..

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

nway, tu je japan tour buat tahun 2009.. best jugak jadi tourist guide sebenarnya.. 8/3 ni mama zana pulak nak datang.. banyak tempat lagi nak bawak mama jalan2.. korang2 pon kalau nak datang nippon bleh je nak zana teman jalan2.. no hal!! tapi kne cakap awal2 la.. bleh zana plan, adjust cuti suma.. kalau last minit baru bagitau, mmg jadi macam derang la.. 2 3 hari je dapat teman.. xdapat nak layan ngn proper!!

ps : AIR ASIA X dah nak sampai nippon!! tiket murah weyh.. mai mai nippon!! kite jalan2 nak?