Followers

Friday, February 26, 2010

5 tips mudah untuk menjadi fofular di jepun!!

haish dah 3 tahon dok kat nippon, xde satu benda pon yang berjaya dicapai.. ye ye, selain grad dip bulan 3 nih, nak la jugak buat something yang merubah hidup ni kan.. alang-alang dapat peluang dok kat nippon ni, nak jugak tinggal kesan kat sini.. senang cita nak jadi popular lah!! kalau asyik g skolah balik skolah, makan tdo makan tdo, bosan jugak kadang-kadang.. (maaf JPA, fikiran ku melayang sebentar)

hmmm...so zana ade kaji-kaji sket macam mana nak keluar dari bawah tempurung ni, debush jadi popular dan dikenali ramai.. (mesti korang fikir zana gila glemer kan? ahahahaha)

1) idol
waaaaaaah.. sape xnak jadi idola ramai weyh!! inspirasi buat suma makhluk muka bumi satu benda yang gila hebat.. tapi jangan salah anggap.. idol membawa banyak maksud dan di nippon idol ni dah kearah kelucahan sejagat..

Japanese Idol
A Japanese idol is a celebrity who achieves widespread popularity and fame in Japan largely by virtue of their looks and propaganda techniques intended to work for them. The term usually refers to female performers in their teens and early twenties who are considered cute and pretty and achieve fame through publicity in the mass media. Male performers, such as Takuya Kimura and Masahiro Nakai (aka "Nakai-kun"), both from a singing group SMAP, are also commonly referred to (and refer to themselves as) "idols." Japanese idols are predominantly singers and actors, as well as models (in the case of females) for weekly men's magazines (<---- faham maksud disitu?) such as "Friday" and "Shikan Gendai". Some of them may also appear as TV personalities (tarento).

Gravure idols
Japanese models who primarily pose in bikinis and other provocative clothing for photo spreads in magazines and photobooks aimed largely at men. Gravure idols range from as young as age 9 to as old as 35. However, they do not pose nude or perform sexually explicit acts in their work. The term comes from photogravure, a type of printing process. Interesting enough, Idols with large chests do not necessarily gain the most popularity. Masami Nagasawa and Aya Ueto, both former gravure idols, have small chests and were ranked #1 most popular in Japan for 2007 and 2006 respectively. Aki Hoshino, an active gravure idol with a large chest, only ranked in the top 25.

List of Japanese gravure idols
* Yuko Aoki * Sayaka Ando * Haruka Ayase * Leah Dizon * Fuko * China Fukunaga * Shoko Hamada * Miri Hanai * Ourei Harada * Yui Hasumi * Ayumi Hamasaki * Mizuki Horii * Aki Hoshino * Fumie Hosokawa * Yui Ichikawa * Waka Inoue * Saaya Irie * Miku Ishida * Sayaka Isoyama * Reon Kadena * Yukie Kawamura * Moe Kirimura * Emi Kobayashi * Mao Kobayashi * Eiko Koike * Asaka Kubo * Risa Kudo * Yoko Kumada * Mirei Kuroda * Chiaki Kyan * Aya Kiguchi * Yuka Kosaka * Lyrian * Horikita Maki * Mariko Mori * Yoko Matsugane * Mami Matsuyama *
Maria Ozawa * Yoko Mitsuya * Chisato Morishita * Yuri Morishita * Shoko Nakagawa * Kasumi Nakane * Kasumi Nakamura * Jun Natsukawa * Rio Natsume * Harumi Nemoto * Chieko Noguchi * Yuko Ogura * Mariko Okubo * Nana Ozaki * Maiko Osawa * Miwa Oshiro * Natsume Sano * Erika Sawajiri * Risa Shimamoto * Yukina Shirakawa * Yuriko Shiratori * Fumika Suzuki * Akane Suzuki * Saki Seto * Erika Toda * Nozomi Takeuchi * Nonami Takizawa * Ami Tokito * Yumi Uno * Haruna Yabuki * Erina Yamaguchi * Azusa Yamamoto * Saori Yamamoto * Mami Yamasaki * Yinling *

yang nama-nama di boldkan tu suma skang ni bapak popular.. blakon drama, ade album, model n bla bla bla.. bermula dengan pendedahan berani, sekejap je nama dah naik.. bila dah dapat offer jadi artis rakaman/lakonan boleh la tinggalkan kerja xsnonoh tu.. kira idol ni dijadikan tiket untuk dikenali ramai la.. tapi ade je yang sonok buat keje ni, derang pegi ke arah yang lebih extreme macam av idol ke, nude model ke etc etc.. yang tu zana xmo cite, sebab ni bukan blog lucah dan zana pon xnak fikir sampai kearah tu ye kawan-kawan.. nak jadi idol ni muka xbes takpe, asal body boleh buat hidung berdarah dah cukup!!



ni la antara artis yang bermula dengan menjadi idol, pastu nama meletup-letup, terus jadi belakon popular!! mesti korang penah tgk muka-muka derang ni dalam drama-drama jepun tu.. oke, kat sni zana letak gambar senonoh-senonoh je ye.. yang tau nak real punya sila google sendiri atau pergi ke laman web blue yang berdekatan.. harap maklum..

2) jadi terlalu bijak atau terlalu bodoh
jangan jadi orang biasa.. orang biasa ramai dalam dunia ni.. xkan kemana.. kalau jadi terlalu bijak dalam kata lain otak genius, lulusan tokyo university dan seangkatannya, selain nama disanjung sebab berjaya hasilkan benda baru/research baru dan dapat award/nobel dari kerajaan jepun, xmustahil jugak anda akan dijemput ke rancangan tv berbentuk kuiz. seperti yang sedia maklum kat nippon ni berlambak-lambak gila rancangan-rancangan kuiz menguji pengetahuan am (bukan hiburan dunia artis semata-mata macam kat malaya tu).. kadang-kadang derang jemput la genius2 ni, sebab nak test tahap mana ke'genius'an sebenar derang..

lebih berbaloi memilih untuk menjadi terlalu bodoh.. sebab nya skang tgh boom 'OBAKA GEINOUJIN' = artis bodoh2 cute.. kalau anda orang biasa (xbodoh xbijak sangat) bukan ke senang nak pura-pura bangang.. perkataan bangang dalam konteks ini bermaksud soalan budak skolah rendah pon xreti jawab.. xke bodoh tu? tapi pastikan anda ade rupa yang innocent gitu.. baru la orang xmaki kalau korang bangang pon.. sebaliknya orang akan cakap "kawaii" = "olololorgh.. cute nye die" bila da agak2 popular tu, show sana sini dok panggil, boleh la berlagak normal.. lalalala~



cuba cari video yang boleh tunjuk contoh makhluk bodoh comel tapi xjumpa plak.. papon nama-nama seperti misono, kamiji, shintaro, suzanne, tsuruno, kinoshita etc etc mmg popular dgn gelaran OBAKASAN.. tapi derang xmalu dipanggil bodoh sebab popular kowt!! kebanyakan OBAKASAN ni terhasil dari rancangan kuiz HEXAGON (mcm dalam video).. yang dok blakang2, no last2 tu la makhluk2 bodoh cute.. tapi xpe, derang siap ade album sendiri lagi.. bodoh pon orang suka~

3) jadi terlalu cantik atau terlalu hodoh
kalau cantik, sah-sah la senang cari makan kan? tgh dok jalan2 makan angin kat area tokyo (nak-nak pulak dok pusing depan fuji terebi), tetiba je orang scout/offer jadi model ke, pelakon ke.. bertuah badan!! kene pulak muka mix, tinggi, pandai bergaya, muka jambu, mmg kejap je ade la tu kuar majalah/tv..

xpon pilih la menjadi terlalu hodoh.. kalau muka korang xhodoh pon, tolong la conteng bagi hodoh.. orang-orang macam ni pon derang cari jugak.. buat bahan gelak kat tv.. nanti derang jemput la buat benda2 bodoh kat rancangan tv.. dah la muka hodoh, buat benda bodoh plak kan? mestila orang cepat ingat a.k.a cepat popular!! yang penting xpayah malu.. ye la kalau boleh jadi popular, buat apa nak malu..


kau conteng kening kasik tebal macam shin chan pon dah boleh popular!! donia.. donia~

4) buat lawak bodoh
kat nippon xmacam malaysia.. reality show mcm AF, my star LG, malaysian idol suma tu kurang ataupon xdak rasanya.. kalau kau nak jadi penyanyi, kau start la dengan nyanyi secara indipendant kat tepi2 stesen ketapi, tgh2 laluan bandar.. tapi rancangan macam raja lawak tu bersepah-sepah.. tapi derang bukan nak kejar hadiah.. derang just nak popular.. orang jepun ni keje stress je memanjang, so derang mmg suka gila la rancangan2 stndup comedy/group comedy.. boleh gelak-gelak hilang tension!!

maka muncul2 la macam2 jenis orang yang cuba macam2 cara nak bagi orang gelak.. kadang-kadang tu mmg bodoh sangat.. like benda simple pon derang boleh manipulate bagi jadi kelakar.. sampai memperbodohkan diri sendiri pon ada.. joke kat nippon xsemestinya buat lawak dgn bercakap je tau!! ade yang menari, ade yang buat trick, ade yang tiru gaya orang, ade yang menyanyi etc etc.. asal mampu buat orang gelak dah cukup!! senang kate lawak universal lah, xde garis panduan.. suke hati kau la labu~


xperlu kurus dan cun, xperlu sora sedap!! watanabe naomi one of zana nye fav pelawak..

kalau nak tgk ape reaksi beyonce tgk si watanabe naomi ni miming dia sebijik-sebijik, tgk la kat cni

lagi-lagi watanabe naomi


oke, zana dah macam nak promote dia plak kan?!! sudah, balik kita ke topik sebenar..

5)buat benda orang xfikir nak buat
yang ni senang sebab bukan jepun je, satu donia boleh tgk!! apa lagi?? post la video korang kat youtube macam minah dua orang kat bawah ni!!


MAGIBON (rasanya zana penah post kat fb suatu ketika dahulu)
kau langsung xpayah buat pa, cakap pon xpayah.. kalau rasa nak masuk tru market nippon, sila la tulis word2 jepun sket kat hujung2 video.. sok lusa ade la yang support kau datang nippon macam cik MAGIBON ni~


BECKII CRUEL..
kau xyah susah2 menari break dance pon.. on webcam, pasang lagu jepun pastu blasah je goyang sana cni.. nanti dapat jemputan perfom kat nippon!! buta-buta bleh makan angin kat cni.. macam-macam weyh!!

dari no 1 sampai 5 sumanya perlu ada satu benda je.. keyakinan dan jangan malu!! so, zana amik keputusan untuk tidak memilih mana2 cara pon sebab zana ni pemalu orangnya.. hikhik~ :p

duduk umah, study la kau zana!! bising plak..

6 comments:

izhar said...

nk aki hoshino~!

LORD ZARA 札拉 said...

hahaha~

gila kentang gelak je~

aigoo~ tak mau~
tak nak glamer~

ummi nasir said...

hait! bengkyouninatta :))

~yellowish is not reddish~ said...

gile kelakar
:D

yxji said...

kawin dgn NDS boleh jadi popular gak

ザ-sylver-shooter said...

hahahaha..
agreed~