Followers

Sunday, February 28, 2010

final year research

seperti yang sedia maklum, zana skang dah final year dah.. yey!! pejam celik pejam celik, maki sana sini, sakit demam, ponteng klas suma, tup tup dah tiga taon bertapa kat kolej ni.. rasa kejap plak.. sayang nak blah dari kolej ni pon ade sket2.. (sentimental value mesti ade kan?) kira-kira ngn jari, ade la 3 hari lagi nak jalan kaki dari asrama ke bangunan skolah (tu pon kalau presntation berjalan ngn smoothnye la) pasni, mesti rindu kat kolej buruk zana ni.. (memang buruk pon, dah 100++ lebih umo dia, kalau orang da lama arwah ni)

cita pasal len kali a zana sembang.. kali ni zana nak cita pasal final year research zana yang dah dekat setahun lebih tunggang tebalik kat lab ni.. macam yang zana penah cite pasal research zana kat post2 sebelum ni ( yang ni dan yang ni), xsalah zana la kan bulan 11 ritu da pernah buat presentation skali kat depan budak klas ngn cikgu (post ni).. jadi, 3/3 ni kire final presentation kat depan suma2 cikgu+4,5year stud course zana.. ketaq? mesti la ketaq!! tiap2 malam dok practise kat skolah sampai kul 9malam.. xmo la time present nanti hancor.. kang xpasal2 kne present skali lagi.. owh, tidak!!!! (doakan presentation zana smooth ye kawan2~)

oklah, secara kasar ape yang zana dah buat sepanjang tahun

bermula dengan menghasilkan dua ketul litar seperti yang digambarkan diatas.. boleh dikatakan 80% zana yang buat.. design, tebuk2 lobang,pateri bla bla bla.. x sia-sia amik KMT (bukan ERT / SPN) subjek kemahiran hidup time skolah menengah dulu..


pastu masuk kilang buat 2 ketul alat ni plak.. ni pon 80% zana yang buat jugak.. partner zana asyek dok ketar2 tangan pegang mesin2 kat kilang tu.. suma benda takut.. nyampah haku!! tapi xpe, zana memang ske buat benda2 camni..

haaaa.. yang ni paling xske!! yang ni boleh kata zana buat dalam 30% je.. hagham satu pon xpaham.. bagi peluang partner zana plak buat keje.. sumpah pasni xmo main ngn program2 dah.. uwek.. uwek.. nak muntah tgk program!!

dan ni la hasil peluh masam penat lelah setahun di lab
(kiri yang taun lepas punya, kanan yang kitorang punya )
b

basicly, zana punya research pasal servo motor.. servo motor ni slalu ade kat sendi-sendi robot tu.. kiranya kitorang kne buat motor tu bergerak dan berhenti pada kedudukan tertentu.. sebagai contoh, korang bayangkan benda dalam video tu macam bahagian siku robot.. yang gerak tu plak lengan dia.. jadi kitorang kne gerakkan lengan tu 65 darjah dengan laju dan trus berhenti tanpa terhangguk-hangguk/goyang2.. boleh faham x? macam mana nak gerakkan benda tu korang leh tengok kat next video..




serabut serabai gila!! tapi xpe, alhamdulillah suma dah setle.. thesis pon dah habis tulis.. tinggal nak presentation je rabu ni.. pastu leh g jalan2 ngn mama+bermain-main dengan kawan2.. yey!! doakan zana suma nya smooth hari rabu ni ok~

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ni plak research yang kawan2 lab zana buat



yang ni buat research pasal segway



yang ni buat research pasal macam mana nak gerakan kaki robot

ps : korang jangan xtau.. dalam suma2 research, zana punya paling susah ok!! walaupon nampak cam "ek ele, simple je pon", tapi bukan kaji motor tu sebijik je.. kne mula dari 0 tau!! budak2 lab lain just nak gerakan je, bende2 dah ade.. asal gerak dah kira berjaya~

2 comments:

~~masha~~ said...

wah2..bes2..ktorg bebdk AI kt cni juz bwt system gne coding2 je..xde motor2 n robot2 ni..slalu nye bebdk engineering yg bwt..hehe..tingin nk create 1 cm2..

LORD ZARA 札拉 said...

ok, zara~

sila pitam~

huwaa~~