Followers

Monday, February 15, 2010

masalah problem


korang kenal sape gadis dalam gambar ni?
korang rasa dia macam mana?
nampak macam bijak? gedik? sexy? cute? mengada-ngada? pemalas? sengal?

hmmm~ mari kenali dia serba sedikit.. jom masuk dalam kepala dia tgk apa dia sedang fikir..

bila pulak ade pokok bunga dalam kepala zana ni?? yang blah kiri tu kuli2 tgh bekerja keras fikir pasal research.. ade yang mengelat dari kerja!! xlama lagi xde dah main layang2, melukis2, main2 tenet, update blog suma ni.. space blah kanan tu bakal jadi hutan.. kne renovate space blah kiri tu bagi luas sket.. nak kne hire ramai kuli lagi nampak gayanya~ huh!!

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ok sudah lah merepek!! xde motif pon!!
cuma nak kongsi ngn korang masalah problem zana je.. masalah problem?? ape tu "masalah problem"??

bila problem korang tu ade masalah, tu la nama dia "masalah problem".. xpon, problem/masalah korang banyak sangat sampai bertimbun2 dalam satu masa, suma nak kne settle masa tu jugak, sampai semak kepala hotak korang, tu pon "masalah problem" jugak.. boleh terima?? pape je lah~

kalau nak di fikirkan masalah, suma orang pon ada masalah kan? bising je zana nih.. mana ade time xde masalah.. ape2 je boleh jadi dalam hidup ni.. tapi nape sekarang ni suma masalah nak datang? nape sekarang? tunggu la sat.. sila ambik no, beratoq, nanti no dah panggil baru mai.. uuurgh~

FEB ngn MAC taun ni mmg menguji kesabaran.. SANGAT menguji!! final exam (over), research, thesis, final presentation, graduation day preparation, nak urus hal2 rumah, carik penjamin umah, urus hal sambung scholar, hal masuk U, isi borang itu, isi borang ini, pindah barang dari toyama g ibaraki, kemas bilik, packing2 barang masuk kotak, renew visa, tukar maklumat diri, mama datang nippon, bayar umah+U.... pastu tetiba plak bee rosak!! deym~

dah la xdapat scholar untuk bulan 4 nanti.. time2 banyak pakai duit, time tu la JPA xnak kasik.. time ni jugak, bee nak rosak banyak2!! time ni jugak nak kne bayar itu ini.. boleh bayang x betapa serabut nya otak zana ni?

berdasarkan kiraan tarikh lahir oleh pakar psycology, zana ni seorang yang confuse, emosi kelam kabut, cepat hilang focus.. mmg xbagus.. zana xboleh diberi pilihan.. zana hanya boleh terima arahan.. lemah betul kan? pastu benda2 simple mmg zana xleh handle.. sebab tu zana slalu kena buli.. slalu buat benda bodoh.. ape daaaaa~

cth terbaek, hari ni tgh buat reasearch yang serabut otak sebab terkejar2 nak antar thesis minggu depan + final presentation 2 minggu lagi, tetiba.....
"shazana san? yamashita san desu.."
panggilan hangit sudah tiba!! khabar berita dari bee sudah mari.. bla bla bla.. dari hal pemanas rosak, melarat2 macam2 plak rosak.. hamboi!! kalau nak repair suma mau 15man (rm5ooo++) nak rompak bank mana ni?? tu baru yang PERLU repair.. belum masuk list yang bila2 pon boleh repair.. sapa nak jawab?

dengan emosi yang kelam kabut ni, mulala glabah.. fikir macam2.. dia tanya plak, macam mana? nak buat suma2 ke? ke nak buat ikut baget 1oman 以内(below rm3500)? tapi kalau buat ikut baget, takut jadi pape kat enjin.. haaaaaa.. mula la confuse!! xdapat nak buat keputusan.. zana pon mintak dia bagi masa berfikir..

pompuan, kalau keta rosak, mula la gelabah.. betul x? betul x? sebab tu mekanik ske kapak pompuan bila pompuan bawak keta g bengkel.. suma benda pon kata rosak.. si pompuan ni plak, dengar rosak je, suma nak repair.. suma nak ganti baru.. takut pape jadi tgh2 jalan nanti, gelabah tatau nak buat apa.. harga repair2 ni pon bukan nak tau kan? kne tpu sesaje la..

ok, mula berfikir.. berfikir..berfikir.. aaaaargh!! xleh buat research dgn tenteram.. itu xkne, ini xkne.. dalam kepala dok terfikir hal kereta.. dah hilang focus!! sape soh dia bagi pilihan? kan da xreti nak decide.. ikut hati mmg nak tukar suma2.. tapi duet nak dapat mana time2 cam ni? nak buat keputusan sendiri, takut salah.. benda simple mmg bangang sket.. nanti nyesal plak xsudah..

capai iphone, call suma zana punya BFF tanya pendapat.. suma2 pon xbrani nak buat keputusan.. tapi majoriti menasihatkan soh buat yang below rm3500 tu.. yosh!! buat yang below rm3500!! tapi, nape still xpuas hati.. still risau.. still xcall orang tu cakap keputusan.. hmmm~

capai iphone lagi.. "kak jart, camne ni? ....bla..bla..bla...." kak jart cadang xyah buat suma2 tu.. buat gila basic je.. huh? masih xpuas hati.. sambung buat research.. sambil tekan keybod, kepala melayang2 ke tempat lain.. macam mana ni? macam mana ni?

"zana, xyah buat suma tu.. repair pemanas je sudah.. pemeriksaan keselamatan ritu buat cakap xde masalah kan? buat apa nak tukar2 suma2? buat lain2 kali.. tempat lain boleh dapat murah lagi rasanya.."

baik tuan. arahan diterima!! trus capai iphone call yamashita san, cakap repair pemanas ngn tukar minyak hitam je.. rabu ni pog ngn kak jart tolong g jenguk2 bee kat workshop.. trima kasih pog sebab bagi arahan.. zana trus confiden nak buat keputusan.. trus boleh berfikir dengan waras..

ye la, kalau waktu buat pemeriksaan keselamatan ritu mekanik hensem kata xde masalah, cuma kne tukar minyak hitam je, kira selamat la kereta zana untuk dipandu.. ape kes plak nak kne repair banyak2? maybe mmg ade rosak, ade kena repair.. tapi boleh kot sabar jap 2 3 bulan lagi.. nak kumpul duit dulu, pastu tukar/repair sket2.. kan??

hish.. tu pon xleh fikir.. simple kan? mmg zana alergic dgn "pilihan".. cepat confuse, emosi kelam kabut, trus xleh fikir dgn waras.. susahnya~ tapi kalau bab2 nak nasihat orang, tolong dgr masalah orang lain, reti la plak!! aiyo~

complicatednya budak dalam gambar tu.. susah nak jaga btul!!


ps : sila bagi arahan.. jangan bagi pilihan.. hmmmm, kawen nanti harap2 xde masalah pilihan bakal suami.. HAHAHAHA

9 comments:

Sakinah said...

oh my.. gadis dlm pic itu sgt cantik:)

LORD ZARA 札拉 said...

hehehe~

zana-chan!

sabar2, tabah2, senyum2~

jgn kusut2 sgt ya dear?

hadi pawe said...

nk duit?aku bole bg pinjam..hhahahhah

marumaruchan said...

@sakinah : thanx dearie :)
*blushing*

@zara : den sabo je ni..
senyum2 macam zara time kne usik ngn budak2~
tu lagi tekanan zana rasa!!
thanx dear sebab bagi semangat~
yosh!!

@hadi : pinjam je ke?
buat la amal jariah kat aku weyh~
kuar zakat utk CNY apa salah nya..
hahahaha

ErNuthyia said...

ye... kamu mmg terre bab2 nk bg nasihat n dengar masalh org...

dah2 xmau kusut2... focus on ur research dlu kang xsiap sapa ssh??

marumaruchan said...

@erny : thanx dearie :)
umm!! focus!! focus!!
tapi naseb budak tahun 1987, mmg cekap hilang fokus..
ahahahaha

izhar said...

arahan?bg bee ko kat ak..muahaha~

marumaruchan said...

oit!! oit!!
arahan xditerima~

izhar said...

ceh ckp xsrupe bikin..aparra...