Followers

Sunday, September 26, 2010

malaya vs nippon


ni la punca zana terlepas nak tgk toy story 3 kat wayang.. mau ke tgk mulut gerak kot lain, bunyi kuar yang lain.. patut bunyi sora lelaki, yang kuar sora kecik pompuan? kecewa2!! balik malaya toy story 3 yang kuar cd cetak rompak sudah.. dah basi dah pon.. dang!! satu2 muvie tu nak masuk pasaran jepun punya la lambat. dis i dont like!! so, jangan marah kami la kalau peratusan lanun2 anak malaya di nippon sangat tinggi.. internet laju, nak tgk muvie, donlod sudah~ nway, sedang mood muvie belum padam, meh buat perbandingan wayang kat malaya ngn wayang kat nippon.. kita cuba bayang kan situasi dari masuk wayang sampai kuar wayang ye..

situasi wayang di malaya :

A : jom tgk wayang weyh!! derang cakap cite final destination 3D tu bes.. jom ah!!
B : nak tgk mane?
A : ikut suka ko ah.. ak mana2 pon smp je.. mid, klcc, times, OU? ko pilih ah..
B : aaaa, jom mid ah.. late nite nak? baru layan~

sampai kat tgkat atas mid..

A : peergh! bratur panjang nih.. couple2 layan mid nite berduyun2.. ramai buat wayang la malam ni.. hikhikhik
B : banyak citer best.. rambang mata!!
A : cite len sok la plak.. haish~

smpai kat kaunter..

C : cite ape dik?
A : final destination 3D 2 orang..
C : pukul brapa punya?
A : 1145mlm..
C : nak seat mana? ni screen.. yang ade nombor tu boleh pilih..
A : tgh tu. 12 13 D
C : rm36.. dua2 atas 18 kan? tgk IC..
A : time kasih..

takkan nak masuk tangan kosong.. paling lekeh popcorn kotak besar sama coke 2.. suma bubuh dalam plastik.. lampu no bilik wayang menyala, bleh melenggang mak limah masuk.. mintak plak seat tengah.. line yang ditempah tu dah penuh penonton, membontot la masuk sambil mintak maaf.. ngeeeee~

dah dapat duduk, popcorn dalam plastik tadi bersepah2, bercampur ngan air suma.. naik lemau!! tapi xpe, seat boleh tahan empuk.. layan je.. jangan lupa bawak sweater, sejuk kowt!! movie start, mulut orang sebelah pun mula bercerita.. ak parking seat seblah director ke? suma dia tau neyh.. jahanam la.. mana nak dengar dia lagi, nak tgk muvie lagi.. tetiba, " tenet, tenet".. bunyi telefon apek seblah plak.. "haiya, chin syou lio #$&&%'##%".. nundia, cakap telefon macam bagi ucapan anugerah AIM.. satu wayang bleh tau dia cakap apa.. xmasuk orang blakang dok bergomol2 lagi.. kejap2 sepak seat, kejap2 sepak seat.. ni la jadi kalau time kecik2 mak xbedung kaki.. bila besar kaki bersepah2.. ini menimbulkan kemarahan.. sabar.. sabar.. bila sampai part terkejut, ramai2 menjerit.. part lawak sama2 gelak besar.. baru nak feel part blue sket, dah kne potong.. xsempat habis muvie, pintu exit dah dibuka.. baru naik nama director dan konco2 nya, lampu wayang dah terang.. time tu dapat tgk couple2 kelam kabut lap mulut, butang baju, zip suar suma.. haaaaa, kantoi!!! hahahahaha sampah sarap makanan tadi tinggal je, nanti makcik pokcik cleaner tolong bersihkan.. xsempat list director dan konco2 tu habeh, wayang dah kosong.. masing2 meriah dok komen cita td, sambil dok main treasure hunt cari jalan kuar.. ntah mana2 la jalan kuar dia.. berbelit2.. last2 tembus tepi tandas x pon parking kreta.. lambat sudah.. apa lagi, balik lena la weyh~

situasi wayang kat nippon :

A : jom tgk wayang weyh!! derang cakap cite final destination 3D tu bes.. jom ah!!
B : nak tgk mane?
A : kat $%&# sudah.. dekat pon dekat.. lain2 jaoh, sejam lebih baru sampai..
B : ok2.. layan midnite jom, bukan lewat sangat pon~

sampai kat $%&#..

A : aik, ade ke tak midnite ni? sunyi je.. xde orang nk tgk ke?
B : weyh, final destination dlm bahasa jepun la!! len2 cita jepun ja.. nk tgk dak?
A : blasah je lah.. nak wat cm mana.. da sampai dah.. orang ckp bes, rugi plak xtgk.. 3D ni.. haish~

smpai kat kaunter..

C : cite ape dik?
A : final destination 3D 2 orang..
C : pukul brapa punya? dah dialih bahasa, xpe ke?
A : 950 mlm.. xpe..
C : nak seat mana? ni screen.. yang ade nombor tu boleh pilih..
A : tgh tu. 12 13 D
C : 4000yen.. (rm 120++)
A : time kasih..

takkan nak masuk tangan kosong.. paling lekeh popcorn kotak besar sama coke 2.. di serve dalam tray.. so xperlu risau tumpah sanan cni.. popcorn bahagian popcorn, air bahagian air.. sambil nak tunggu lampu no bilik wayang menyala, bleh usha2 goodies latest muvie kat merchandise store.. segala keychain, mug, beg, torchlight, baju suma ada.. bila da green light mari melenggang mak limah masuk.. orang xramai.. ade la 5 6 couple duduk jaoh2.. xyah risau nak membontot lagi.. ngeeeee~

dah dapat duduk, tenang sambil mkn popcorn n menghirup coke.. wayang dah start, iklan beer boleh kata 90%.. biarlah negara mereka.. tiada gangguan.. part takut ak jerit sendiri.. part klakar gelak berdua.. apakah kami sahaja dlm wayang ni? nak kata xfaham, sudah dialih kepada bahasa ibunda mereka.. termalu sendiri.. tetiba rasa xsopan, mcm mengganggu privasi org lain.. ops! sorry.. yes, xde potong2.. berdarah hidung tgk aksi terlampau.. muvie dah habis.. eyh, da habis ke belum? asal suma xbangun2 lagi? dah kuar senarai direktor dan konco2 nya kowt.. nk bangun rasa malu.. skrin dah gelap, baru lampu menyala.. masing2 bangun membawa tray berisi sampah2 makanan tadi untuk di beri kepada penjaga pintu wayang.. kuar pintu yang sama, dapatla bli goodies yang teringin tadi.. suma penonton membisu, menunggu giliran beratur kuar wayang.. baru kul 12 malam!! lepak GUSTO dulu jom :)

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

boleh nampak berbezaan dictu? ayat mudah bagi zana adalah: malaya harmoni tetapi xbertanggungjawab.. nippon berdisiplin tetapi kaku/batu/robot/patung.. masing2 ada baik buruknya.. apa salahnya kalau kita ambil sikap baik rakyat nippon tu, kita aplikasikan kat malaya.. tgk anime, drama jepun, nyanyi lagu SMAP je korang tau.. nilai2 murni buat xkesah.. lu pikir la sendiri *baget*

3 comments:

ザ-sylver-shooter said...

baru lepas nuntun biohazard 3D minnait..
lima orng pegi , lima je dalam panggung,...heaven



JANGAN TENGOK!! TAK BEST!!

marumaruchan said...

dah agak dah..
rasa macam nak donlod je citer tu..
tutup lampu bilik sambil makan megri :)

LAYAN~
thanx for sharing (^-^)b

calvin said...

"sambil dok main treasure hunt cari jalan kuar.."

Aku duk tergelak masa baca part tu haha!!
Tp tulah hakikatnya :P